27July2024

5 stappen om je paard licht en vrij te leiden

5 stappen om je paard licht en vrij te leiden

Five Steps to Put Float in Your Lead Line

Geschreven en foto's door Leslie Desmond,

eerder gepubliceerd in The Trail Less Traveled.

Vertaling: Inge Teblick

 

Hoe hoe je je leidtouw los en doorhangend zonder spanning? Met goed-getimed loslaten zal je paard leren hoe het zelf het touw kan laten doorhangen. Dan, op een dag, zal hij het er zelf inlaten. Uiteindelijk wordt het losse in je leidtouw hetzelfde losse in je teugels.

Hier zijn een paar ideeën die je op weg kunnen helpen naar een los doorhangend leidtouw:

1. Sta tussen schouder en hoofd en vraag je paard om z'n hoofd naar je toe te brengen. Zodra hij dat doet, laat onmiddellijk los. Als hij z'n voeten gaat bewegen, beweeg dan met hem mee, met je gezicht naar de achterhand en met de hand die het dichtsbij je paard is op de rand van het zadel, zodat je in de juiste positie blijft terwijl hij naar een plaats zoekt waar hij kan stoppen. Blijf z'n hoofd naar opzij vasthouden aan het halstertouw, tot z'n voeten stoppen met bewegen. Hou z'n hoofd opzij tot hij toegeeft aan het gewicht dat je hand op het touw uitoefent. Het zou kunnen dat hij hier even over moet werken voor hij zich realiseert dat hij zelf z'n eigen loslaten kan creëren door in de richting van het touw te bewegen. Zorg dat je geen spanning op het touw zet als hij eindelijk dat lossen aanbiedt. Dan heb je'm lelijk liggen gehad!

Vanop het moment dat hij die druk volgt, moet je hem compleet loslaten, zodat hij z'n hoofd en nek helemaal kan terugbewegen, zodat hij weer helemaal recht staat. Laat hem uitademen, z'n lippen likken, kauwen of gapen. Dat zijn allemaal goede aanwijzingen dat jullie met hetzelfde bezig zijn. De timing van je loslaten is hier héél belangrijk. Wanneer je hierin succesvol bent, zal je paard z'n hoofd vrijwillig naar je toebrengen, naar elke kant, terwijl hij z'n voeten stilhoudt. Nu zijn jij en je paard klaar voor een volgende oefening.

2. Met z'n hoofd naar de zijkant gehouden, sta je aan de buik van het paard, en vraag 'm om met z'n achterhand weg te stappen. Tik met de beugel om het correcte gebruik van je been te simuleren, net achter de singel, alsof je op het paard zit. Je wil dat de binnen achtervoet onder z'nbuik omhoog en naar voor komt, en dat hij ermee voor het buitenachterbeen kruist en neerzet. Als hij dat doet, laat je prompt de druk van beugel en hoofd los. Als hij met het andere been eerst verstapt, op z'n eigen voeten trapt of achteruit gaat, laat dan wel de druk van de beugel maar blijf z'n hoofd vasthouden tot hij zelf uit die houding wegstapt. Laat dan pas alle druk op het halstertouw wegvallen. Laat het even tot hem doordringen. Oefen dit aan beide zijden van je paard, en bouw voort op elk klein succes. Let goed op de timing van je loslaten, de eerste keer voor het bewegen van z'n voeten, de tweede keer voor het losmaken van z'n hoofd. (Onthou dat je z'n hoofd niet loslaat alleen voor het wegbewegen met z'n achterhand, an
ders zal hem zal aanmoedigen om dat hoofd vast te zetten en weg te rennen - in dat ongelukkige scenario zal hij alleen maar hrder gaan rennen naarmate je harder trekt.) Ga dit niet drillen, of hij zal tegen de trainingsessies tegenop zien. De tijd die je samen spendeert moet interessant voor hem blijven en betekenis houden. Als je hier allebei goed in bent, is het tijd voor de volgende oefening.

hrs4 3Sarah toont haar vriendin hoe ze achter de schouder op het paard toe moet stappen om de achterhand te laten wegdraaien van rechts naar links.

3. Om het paard in stap op een cirkel te zetten stap je naar het paard toe op de plaats van de beugel of het midden van de ribbenkast. Als hij niet als vanzelfsprekend plaats voor je maakt, herhaal dan de vorige oefening tot hij dat wel doet. Daarna plaats je jezelf verder van hem weg ( dan wanneer je met je beugel vroeg om de achterhand weg te stappen), en gebruik je ofwel het uiteinde van je leidtouw tegen z'n zijde, of, als hij een gevoelig paard is, in de richting van de plaats van de beugel. Als je ook nog eens zachtjes z'n neus naar het centrum van de cirkel duwt, zal hem dat aanmoedigen om de achterhand van je weg te draaien. Als hij op die manier plaats voor je kan maken, verander je van hand aan het halster en vraag de voorhand om voor je heen weg te kruisen, zodat hij in de nieuwe richting kan wegbewegen. Het kan zijn dat hij wat hulp nodig heeft bij hetbegrijpen dat hij ook z'n voorhand van je weg moet draaien, wanneer je hem benadert vanaan z'n schouder.

4. Wanneer je van hand verandert, onthou dan dat je voorheen sturende hand nu je nieuwe ondersteunende hand is geworden. Daarmee wek je energie op en de interesse om in de andere richting te gaan bewegen. Als hij met z'n zchouder en halsbasis naar je toevalt, zou het kunnen dat je hem moet blokkeren aan de hals, en dat je hem met het uiteinde van het touw extra moet aanmoedigenter hoogte van de schouder, om met z'n voorhand in de richting van z'n neus te volgen. hoogstwaarschijnlijk gebeurt iets dergelijks als je hem op een nieuwe cirkel naar rechts wil zetten, omdat hij dan eerst z'n neus en voorhand naar links moet brengen voor hij kan afbuigen in de nieuwe richting. Het kan allemaalnoga onhandig zijn in het begin voor hij begrijpt wie welke ruimte nodig heeft. Hier moet je gewoon alletwee aan werken, tot het voor allebei duidelijk is dat de dagen van het-paard-dat-het-initiatief-overneemt voorbij zijn. Blijf hem ondersteunen met het touweinde, en met het wegduwen van z'n neus in een nieuwe richting.

hrs4 2Kaity zendt Gunner in een nieuwe richting. De voorhand beweegt voorbij haar naar links, voor de achterhand naar rechts zwaait. Let op haar blokkerende hand.

5. Als het hem lukt, vraag 'm dan m energiek weg te stappen, met z'n neus in de nieuwe richting, en met z'n binnenkaak in de richting van de buitenkant van de cirkel. Elke cirkel waarbij hij het touw laat doorhangen, beloon je met loslaten. Wacht een pas of twaalf voor je hem opnieuw vraagt van richting te veranderen. Het zal niet lang duren voor hij zelf het doorhangen van het touw zal onderhouden, waardoor hij in een gelijkmatige buiging (van neus tot staart) de cirkel volgt, in elke richting. Het zou kunnen dat hij zich naar links wil buigen terwijl hij naar rechts gaat, en omgekeerd. Dat is vooral een ingelsietengewoonte bij paarden die veel aan de longeerlijn hebben gelopen, of beginners in groepslessen hebben rondgedragen. Zet het gewoon op en wacht tot hij zelf de oplossing vindt waarmee hij het touw kan laten doorhangen. Draait hij z'n hoofd toch weer naar buiten, dan is dat niet erg. Het is niet jouw taak om hem te straffen, maar om hem te helpen in het begrijpen waar de beste plaats voor z'n neus en
kaak zijn, zodat z'n lichaam gemakkelijker op de cirkel kan bewegen.

hrs4 1Tim zendt Fushi naar rechts met een doorhangend touw. Haar neus beweegt in de juiste richting en haar kaak is naar buiten gedraaid.

Als dit allemaal goed lukt in stap, probeer het dan eens in beide richtingen met een snellere stap. Probeer het dan eens in draf. Op een dag zal hij het in de lope of galop ook kunnen, en tegen de tijd dat het allemaal vanzelf gaat in het grondwerk, merk je het verschil in het rijden.

hrs4 4De vijf jaar oude Anna lukt het al om het touw te laten doorhangen, maar de buiging van Luke's lichaam volgt de cirkel nog niet. Hier beweegt hij naar links, maar z'n lichaam buigt naar rechts.

Opgelet: Verwar een doorhangend touw niet met een neerliggend touw, of een los touw, een wiebelende lijn of een lussend, halflevend gevaar. Deze dingen blijken hun eigen wil te hebben en kruipen rond je polsen en enkels als je niet oplet - en kunnen daardoor extreem gevaarlijk zijn. Wees voorzichtig en denk in de eerste plaats aan veiligheid!