27July2024

Lasta din häst ett steg i taget

Loading your Horse One Step at a Time!

Published in the May 1997 issue of Stable Kids Magazine

Så, du vill du lasta din häst i hästtransporten? Om du hjälper hästen att gå in i transporten istället för att tvinga in den, kan lastningen bli så enkel att du bara ställer din häst framför transporten, lägger repet över ryggen på hästen och skickar in den!

Många människor verkar tycka att bästa sättet att få in hästen i transporten är att tvinga eller skrämma in den med hjälp av piskor, kedjor, ögonbindlar, droger, rep eller andra prylar, som används för att om möjligt lyfta in den. Oavsett hur du gör, får du antagligen in hästen. Men om du kan hjälpa hästen att uppfatta lastningen som hans egen idé, ökar era möjligheter att komma fram välbehållna en hel del. En häst som är väl förberedd går lugnt och tryggt in i transporten, för den vet vad du vill att den skall göra!

Om din häst är bra tränad - förutom att den inte lugnt låter sig lastas in eller ur transporten - saknas en viktig del i hästens träning. Samma saker som bör finnas med när man vänjer hästen vid grimma eller planerar dess grundläggande träning, utgör också grunden för säker lastning. Början från början…

Är hästen följsam när du leder den? Backar den när du ber om det? Båda de här sakerna är viktiga när det gäller att kunna lasta hästen på ett säkert sätt. När du går med din häst, börjar hans fötter följa efter dig innan repet spänns? Eller får du släpa runt honom? Om det känns som om du måste bända loss hovarna från marken för att få honom att gå framåt eller bakåt, är han inte mogen att lastas i en transport.

Tänk dig att hästens hovar ”flyter” i den riktning du vill att han skall gå. Du vill att han skall följa en ”känsla” att röra sig framåt eller backa rakt bakåt. Arbeta sakta, ett steg i taget. Skynda inte på honom. Det bör finnas ett lugn i ditt sätt att hantera hästen och repet när du gör det här. Du får inte skynda på eller bli arg på din häst om han inte verkar förstå dig till en början. Ditt budskap kan vara otydligt eller dåligt tajmat.

Om hästen backar snett när du ryggar den, öva då längs med ett staket. Låt bli att trycka honom på bogen eller smacka när du arbetar med honom. Låt repet ”tala”. Din häst kommer att lära sig att uppmärksamma ”känslan”. Börja om från början varje gång du uppmanar hästen att förflytta sig, och belöna varje steg med en fullständig eftergift. Hästens steg kommer till sist att flyta mjukt framåt eller bakåt när du ber den om det.

När ni båda är duktiga på detta, skall du börja med att skicka hästen förbi dig in i en box eller genom en grind. Träna på att smidigt kunna ge hästen mer rep när den passerar förbi dig. Vänd sedan hästen och låt den gå förbi dig från andra hållet. Kom ihåg att du inte har en jättetung valfisk att släpa på i andra ändan av repet! Du bör kunna skicka hästen fram och tillbaka utan att behöva dra i den. Din häst bör mjukt och böjligt följa repet, från mulen, genom nacke och bog, vidare genom bröstkorgen, länden och ända till bakbenen. Det är din uppgift att se till att hästen förblir böjlig. När den är det, flyter stegen jämt och mjukt i vilken riktning du än ber hästen om.   

När du och hästen är redo att börja lasta – ha inte bråttom. Be honom att ta ett steg in, och sedan backa ut, sakta och rakt. Gör detta om och om igen tills han lugnt klarar att stanna upp och vila halvvägs in i transporten. Tala lugnande till honom om du vill, men smacka inte. Du får inte ha bråttom nu. När han försöker gå in, smek honom på bogen, på sidan eller på bakdelen, ta den kroppsdel som ligger närmast till hands.

kids4 1Först måste du ha hästens uppmärksamhet och hästens kropp måste vara rak. Den här bruna hästen, Kali, tittar åt sidan på andra hästar och kroppen är vinklad.
kids4 2Anna styr Kalis tankar in i transporten genom att rikta hennes nosrygg in i transporten. Notera att Anna har bytt hand på repet, så att hon kan erbjuda Kali den vägledning och det stöd hon behöver för att kunna gå in rakt i transporten.
kids4 3Robin gör ett försök med Kali. Hon ger hästen mer rep när den går in. Om Robin skulle glömma det, kan Kali bli avskräckt från att gå in eftersom repet kommer att dra henne bakåt i grimman. Det kan få hästen att stanna, backa ut eller lyfta huvudet och slå i taket.

Oavsett om du leder in eller backar ut hästen, se till att du stramar åt repet långsamt. Om möjligt, öva in den här ”känslan” tillsammans med en häst som redan går in och ut ur transporten sakta och säkert. När du väl känner dig trygg och bekväm med situationen, är det lättare för dig att hjälpa en häst som inte har så lätt för att bli lastad att vänta på din ”känsla” att gå in i transporten.  

Bra, tålmodig träning ger dig en häst som villigt låter sig lastas in och ur transporten. Det är inte lätt att lära sig det här och det krävs mycket övning för att bli bra på det. Under tiden du lär dig, ha tålamod med dig själv och ha tålamod med din häst.

Om du har en transport med läm därbak, är den konstruerad för att du skall gå före hästen in i transporten. Trots detta är det ändå viktigt att du lär din häst att skickas in i transporten. Det är en viktig del av hästens träning, som kommer att ge den ett bättre självförtroende och göra det lättare att arbeta med den även i andra situationer.

kids4 4Det är ett vanligt misstag att glömma ge hästen mer rep när den går in i transporten. Det kan skrämma eller skada hästen. Notera hur mycket extra rep Robin ger Kali.         
kids4 5Här övar Sara på att leda in Paddy i transporten. Hennes högra hand stödjer och hennes vänstra hand riktar hans nosrygg in i transporten. Notera att hon håller hans kropp rakriktad mot transporten. Paddy går på utan tvekan, medan han njuter av en munfull hö som han snappade åt sig förra gången han klev in.
kids4 6Om Kali känner att hon måste backa ut igen, hjälper Anna henne att hålla kroppen rak. Anna låter alltid hästen vila lite mellan försöken.         
kids4 7Anna uppmuntrar Kali med en klapp på vänstra höften. Det krävdes många försök innan Anna och Kali blev bra på det här. Annas tålamod och förberedelser har gett Kali självförtroende att kunna stå lugnt i transporten.

Att tänka på:

  • Fångad. Led inte in din häst i transporten genom att gå framför den. Det är ingen trygg plats att vara på.
  • Osäkra dörrar. Dörrvredet på framdörren blir ofta rostigt och dörren öppnas och stängs inte som den borde. Ibland kan det till och med vara så att hästen vill följa efter dig ut genom dörren, med katastrof för dig och hästen som följd. Även om framdörren är tänkt att vara en säkerhetsdörr, leder den enligt min erfarenhet ofta till problem. Ta inga risker.
  • Uppbindning. Bind aldrig hästen i transporten förrän du har lagt på bommen eller fällt upp lämmen bakom honom. Samma gäller när du lastar av: släpp hästen lös innan du fäller ner lämmen eller lyfter av bommen. När en ovan häst väl börjat backa ut ur transporten är det svårt att stoppa den. Om hästen har nått halvvägs ut och stoppas av ett spänt rep… är det troligt att den kastar sig bakåt och får panik!
  • Att stänga dörren. Tänk dig att du är en ung häst – ovan vid transporter och lastning. När du väl kommit in, om någon då smäller igen en skramlande lucka bakom dig – du är instängd! Ta god tid på dig att vänja din häst vid ljudet av lämmen som fälls upp och allt skrammel bakom den. Det kan hjälpa hästen att känna sig tillfreds i din värld och nöjd och belåten med dina planer på att lasta honom.
  • Att köra transport. Även om du inte är gammal nog att köra transporten, bör du hjälpa den som skall köra att hela tiden tänka på hästen. Hästen befinner sig i en onaturlig och sårbar situation när den står instängd i en rullande transport. Tänk så här: kör transporten som om det stod ett glas fullt med vatten i den! Lova dig att inte spilla en droppe när du startar, stannar eller svänger. Med detta i bakhuvudet kommer din häst att få en behagligare resa.

Om du planerar att bege dig ut på vägarna i sommar, börja träna nu… den största gåva du kan ge dig själv och din häst i sommar är att kunna lita på varandra och kunna ge er ut på resa och komma välbehållna fram!

Ny översatt sommaren 2007.