27July2024

Omgaan met hoeven

Omgaan met hoeven
Handling Hooves

Let altijd op je veiligheid
Always be in a Safe Position

Geschreven en foto's door Leslie Desmond, reeds eerder gepubliceerd in ã The Trail Less Traveled. Ò Vertaling: Inge Teblick

095d2fb05bAls je niet weet hoe je met hoeven moet omgaan, kijk dan hoe iemand anders het doet. Check en onderhoud de hoeven van je paard alle dagen.

Toen ik een kind was, wou ik dat m'n voeten hoeven waren. Ik wilde dat magische klip-klop geluid horen, direct 's morgens al als ik m'n voeten op de vloer zette. Ik was gefascineerd door hun beweging als m'n oude ruin door de wei ging. Per slot van rekening waren het die hoeven die me overal heen brachten.

Ik luisterde naar de heerlijke muziekjes die ze maakten op de kasseistenen, op de kronkelende zandwegen en over de geklinkerde bruggen in het New England van mijn jeugd. Maar ik leerde al gauw dat er zelden een ongeluk gebeurt dat niet ergens iets met die hoeven te maken heeft.

Word vertrouwd met de manier waarop lichaam en geest van een paard werken - want dat bepaalt hoe die voeten bewegen. Er zijn zoveel dingen in de menselijke omgeving die het een paard moeilijk maken - niet in het minst de mens zelf. Besteed dus een beetje tijd om die kleine dingen te begrijpen die leiden tot vervelende ongelukken in verband met voeten en waar ze worden neergezet.

Een paard zal z'n hoeven -als hij daartoe de noodzaak voelt- gebruiken om zichzelf te verdedigen tegen jou, net zoals hij zou doen tegenover eender welk ander natuurlijk roofdier. Een jong, verward of zich onzeker voelend paard zal zich waarschijnlijk verdedigen door te slaan of stampen. Zorg dus dat je weet waar je mee bezig bent, en wees voorzichtig.

Neem niets aan dat je niet vrijwillig wordt aangeboden

fa4e60b287Kaity helpt haar paard z'n evenwicht te behouden door z'n been niet naar opzij te trekken.

Voor je een paardenbeen aanraakt, kijk je even hoe je paard staat en waar en hoe precies z'n voeten staan. Probeer geen voet op te pakken als er gewicht op staat. Vraag voor de voet nadat je je paard hebt gevraagd om z'n gewicht ervan af te halen zodat hij het vrijwillig aan je kan geven. Dat kan je doen door daar waar je leidtouw aan het halster is bevestigd even te vragen om z'n gewicht naar voor of achter te verleggen, zonder daarbij te verstappen.

Afhankelijk van waar z'n voeten staan, zou het kunnen dat hij een voet moet kunnen verplaatsen om z'n evenwicht te kunnen behouden. Duw niet tegen z'n schouder of heup om hem te dwingen je z'n voet te "geven". Dat is een aanpak die weerstand in je paard bouwt, terwijl je juist welwillendheid wil. Als je het vraagt, kan je aannemen wat je aangeboden krijgt. Als je z'n voeten opneemt zonder het eerst te vragen, wees dan niet verrast als je paard ze terugneemt. Met het verbeteren van je gevoel en je timing, zal je paard uiteindelijk z'n voeten aan je geven van zodra je je hand ernaar uitsteekt.

Zorg dat je buiten gevaar blijft

Er zijn twee eenvoudige voorzorgsmaatregelen:

1.Blijf met je eigen voeten weg vanonder je paard z'n hoeven.

2.Blijf uit het bereik van z'n hoeven als hij slaat of stampt.

Als je daarmee rekening houdt, dan zal je niets overkomen. Het is natuurlijk een goed idee om stampen of slaan te ontmoedigen lang voor je het zover laat komen dat je z'n voeten op milli-afstand langs je hoofd voelt komen.

Er zijn altijd momenten dat je paard een voet zal terugtrekken of optrekken zonder veel waarschuwing vooraf. Als hij dat doet, moet je ofwel z'n voet onmiddellijk lossen, of ondanks alles blijven vasthouden, wachtend tot hij gedaan heeft met friemelen. Daar is jammer genoeg geen vaste regel voor. Alleen ervaring zal je leren wanneer je moet loslaten, en wanneer je blijft vasthouden. Zorg in elk geval dat je altijd in z'n gezichtsveld blijft en wees je steeds bewust van je eigen lichaamspositie tegenover de zijne. Zodra je uit die veilige positie bent, ben je mogelijk in gevaar. Gelukkig zijn het toeval en de welwillendheid van je paard meestal voldoende om je te redden van inschattingsfouten in verband met voeten.

Ga mee met de beweging en word goed in je grondwerk

Vecht niet tegen het paard om de controle over z'n voeten. Leer grondig met z'n voeten te werken, met veel gevoel en accurate timing. Omdat je daarmee je paard helpt z'n evenwicht te bewaren, zal je paard meer vertrouwen in je krijgen.

Nu zeg je, "Wat moet ik doen als hij slaat of van me wegbeweegt? Wat als ik hem niet eens kan vastzetten en ik moet toch z'n voeten doen? Wat als hij z'n voeten wegtrekt? Wat als hij me bijt als ik met z'n voeten bezig ben?" Leer hem te bewegen volgens wat je hem aangeeft en hem te ondersteunen met een touw aan z'n voeten. Leer hem voor je gevoel te wijken en het te volgen vanop een veilige afstand. Ga naar een clinic en leer hoe je dat moet doen, van iemand die dit kan en resultaten kan tonen. Op een dag kan deze kennis je leven redden.

hrs2 3Voor paarden die een weerstand hebben opgebouwd in verband met hun hoeven, kan een touw een handig hulpmiddel zijn, zoals Buck Brannaman hier toont. Verfijn je gevoel en timing terwijl je de hoef van het paard opneemt en weer neer laat gaan. Zet het op en wacht. Naargelang het paard hiermee vertrouwd geraakt, kan je 'm met één voet leiden. Herhaal dit werk met de andere voorvoet. Daarna kan je hem vanaf een achtervoet vragen z'n gewicht te verleggen en z'n voet naar achter uit te steken. In het begin kan hij een paar passen achteruit zetten, maar als je goed oefent zal hij in staat zijn z'n voet op te houden tot wanneer je z'n voet loslaat. Daarna, met veel oefenen, zal je in staat zijn om relatief gemakkelijk met z'n voeten te werken.

Als je beter wordt in je grondwerk, zal je beginnen opmerken hoe je paard z'n lichaam in een boog gaat zetten - een boog die start aan z'n neus en tot z'n staarteinde loopt. Dat is precies wat je wil.

Goed zijn in grondwerk betekent dat je in staat bent de hoeven van je paard te verplaatsen vanaf het einde van een leidtouw. Beweeg hem vooruit en achteruit, links en rechts, duizenden keren. Let op z'n uitdrukking voor hij gaat bewegen.

Je wil zachte, vloeiende bewegingen. Er gebeurt niets als er spanning is.

Als je het moeilijk vindt om op deze manier met je paard te werken, zoek dan een paard dat je beter past en werk eerst daarmee. Je kan nooit te goed worden in deze dingen. Tegen de tijd dat je denkt dat je het ongeveer allemaal wel begrepen hebt, ga je terug naar het paard waar je het eerder wat moeilijker mee had. Werk ermee tot de voeten vloeiend bewegen. Deze manier van werken - steeds op een niveau waar je je comfortabel mee voelt maar nog net uitdagend, is een belangrijk onderdeel van veilig werken en zelfvertrouwen opbouwen.

Wacht niet tot je een paard krijgt dat moeilijk doet over z'n voeten om hiermee te experimenteren en te begrijpen wat ermee bedoeld wordt. Begin je huiswerk op tijd, en werk het af. Het kan heel lang duren om de mentale en fysieke schade te herstellen die het resultaat kan zijn van een ontoereikende voorbereiding.

Terwijl je zo bezig bent met het werken met de voeten van je paard - ze daar plaatsen waar je ze wil hebben- heeft hij geen tijd om zuur te worden en onhandelbaar als het erop aan komt om z'n voeten te geven als je erom vraagt. Die welwillendheid is het resultaat van goede timing en gevoel, toegepast in accuraat en geduldig grondwerk.

Het verzekert de veiligheid van jou en van eender wie die met de hoeven van je paard bezig moet zijn, gewoon omdat het hier over goed horsemanship gaat.

72c88bdbf9Sommige paarden (zoals deze merrie) hebben het niet zo op met de aanraking van mensen. Dat kan bijzonder gevaarlijk zijn als het over voeten gaat. In deze positie, waarin ze niet gaat lopen, slaan of stampen, werkt Buck één voor één met alle hoeven om haar te wennen aan het niet-bedreigende gevoel van z'n hand.
3781cc6328In deze houding kan ze -zonder tot verkeerde conclusies te komen- ervaren dat Buck's bedoelingen goed zijn. Na deze sessie was ze in staat om haar voeten te geven, zonder gevaar voor haar eigenaar. Waarschuwing: een paard neerleggen is alleen voor experts weggelegd.

Copyright: Leslie Desmond