28May2023

Vad är det för fel på bilderna? Lär dig grunderna för bett och tränsning

What’s Wrong with These Pictures? Bit & Bridle Basics

Nästan alla tycker att det är svårt att tränsa en häst i början. Det flesta problemen kommer därför att man inte har förberett sig väl. Hästen är antingen osäker på vad man vill eftersom man inte har presenterat sin önskan på ett tydligt sätt, eller så motsätter sig hästen presentationen eftersom den uppfattas som kränkande.

Egentligen hjälper du hästen att bli ”påklädd”, och detta borde vara en trevlig upplevelse för er båda. Om det blir en brottningsmatch, sluta då genast! Det betyder att du har missat några viktiga saker i processen och inte har förberett hästen tillräckligt att förstå vad du vill. Om du inte har en känsla av lugn och förståelse när du tränsar hästen, kommer din säkerhet att äventyras – och din säkerhet måste komma i första hand!

9e948cfceeNär din häst känner sig bekväm med att sänka huvudet och vända det mot dig, visa då tränset på ett så inbjudande sätt att hästen lätt accepterar det. Att peta hästen i ögat med spännena eller smälla bettet mot tänderna kommer att få hästen att vilja gå därifrån eller skaka på huvudet för att komma undan.
9ab1d0e57cKaity visar oss en osäker metod! Observera att bettet dras ur munnen på hästen när hon lägger under vänster öra först. Lägg alltid det bortre örat under huvudlaget först. (Kom ihåg att lägga handen runt örat och försiktigt tippa det framåt under huvudlaget.)
305b28a07dEtt varningens ord! Kaity demonstrerar en sårbar position. Om ponnyn lyfter huvudet slår han i hennes huvud med en smäll! Planera alltid för din egen säkerhet, luta dig inte över hästens huvud.

Det är bara din egen brist på förståelse och hästens brist på förtroende för dig som gör den ovillig att samarbeta. Det finns inga envisa eller dåliga hästar, men många av dem är förvirrade och en del är bortskämda. Hästen kommer att ändra sitt beteende när du närmar dig den på ett nytt sätt.

För att inte göra tränsningen till ett farligt irritationsmoment, måste ömsesidig tillit, respekt och förståelse byggas in i processen från början. Övning ger färdighet, så till vida du övar på rätt saker! (Förresten så finns det många vuxna som har problem med tränsningen. Så när du behärskar situationen kommer du att föregå med gott exempel för alla vuxna nybörjare som ännu inte har lärt sig det här säkra och försiktiga sättet att tränsa.)

Om din häst inte är lätt att tränsa, kan följande förslag hjälpa dig att ta reda på orsaken och komma till rätta med problemet:

5e4a225adcStick försiktigt in tummen i hästens mungipa, efter att hästen har öppnat munnen. Du får INTE skynda på hästen eller tvinga in bettet.         
1b63a44669För istället in bettet på rätt plats genom att lyfta tränset med höger hand och styra bettet med vänster hand.
db9f75f2acOm hästen börjar kasta med huvudet eller flytta på fötterna, måste du bestämma dig för om det är bäst att tränsa klart eller att börja om från början. Det viktigaste är: att du försöker hjälpa hästen att förstå vad du vill.         

Ta dig tid, ta mer tid, ta all den tid som behövs för att du ska kunna tränsa din häst utan bråk. Blir du upprörd, ta en paus och fundera igenom saken innan du börjar igen. Tänk igenom hela processen innan du gör ett nytt försök. Var försiktig, mjuk och ha tålamod när du lär hästen att förstå att den kan känna sig trygg under tränsningen. Varje ridtur kommer att bli roligare om påklädningen är ett fridsamt tillfälle.

Att tränsa hästen kan vara lätt…

c17aebe495Bettet skall vila bekvämt på tungan och i mungiporna. Använd fingrarna för att försiktigt föra in bettet till rätt position där det inte finns några tänder som kan skada dig. Placera bettet i utrymmet mellan framtänderna och de främre kindtänderna, tillräckligt lågt så hästen kan plocka upp bettet och hålla det på plats.         
e3d838ec8bCookie motarbetar presentationen av tränset av flera olika anledningar. Kaity visar här ett dåligt sätt att tränsa. Hon tränger Cookie för mycket, vilket hindrar honom från att vinkla nosen mot huvudlaget. (Observera att hon har lagt grimskaftet över armen, inte farligt virat runt armen.)
0f7ce16363För att förbereda hästen för tränsningen, måste den först vara villig att sänka huvudet och böja det mot dig. Här visar Leslie en säker plats att stå på när hon tar av Kalis träns. Om du tränar på detta varje gång du tar på och av grimman, blir det mycket lättare att tränsa. Titta på det lugna uttrycket i Kalis ansikte.         
eed7918e94Du kan öva dig på att vinkla nosen mot dig när du står bredvid hästen. Will demonstrerar detta på Chiquita medan han står mellan huvudet och bogen. Låt någon vara med om du inte har gjort detta utan grimma och grimskaft förut. Kom ihåg att göra långsamma rörelser och att berömma hästen varje gång den gör en korrekt rörelse som svar på din känsla på huvudet och halsen. Beröm är att ge efter på trycket, inte att ge godis.