28May2023

Recensioner av den nya ljudboken:

Horse Handling and Riding Through Feel

”Tack, Leslie, för ljudboken. Trots att den är på engelska, är den här ljudboken väldigt lätt att förstå. Du förklarar bra och ger bra exempel som man kan relatera till. Jag lyssnar på CD:na i bilen och ibland tror jag att du sitter bredvid mig. Det känns skönt att ha din röst att lyssna till när man har kört fast i någon situation och behöver dina råd. Det är bara att ta fram rätt CD.”

Lida Sjödin, Borås, Sverige
_______________

”Tack så väldigt mycket för ljudboken. Det är roligt att höra din röst komma ut från högtalarna i bilen. Jag uppskattade att lyssna på berättelserna, av vilka jag minns en del, medan andra var nya för mig. Ett par saker har förbättrat min ridning, särskilt kapitlet om att tänka på ”blicken”, eller helt enkelt att titta vart du är på väg och vart du vill rida. Och att öppna upp innerskänkeln vid galoppombyten och igångsättningar. Delen om ”sinnestillstånd” kom precis i rättan tid, för jag skulle just sko en häst som är svår att både sko och hantera. Vi tog oss igenom situationen genom att lyssna på dina diskussioner om det. Det finns massor av information på CD:n och jag är säker på att jag kommer att återkomma till den många gånger i jakt på nya idéer.
Du kanske undrar varför det tog så lång tid för mig att lyssna igenom boken och svara. Tja, den enda CD-spelare jag äger sitter i lastbilen och den blir inte använd så ofta nuförtiden, och jag ville lyssna på hela boken innan jag tackade dig.
Jag hoppas att du och dina hästar mår bra. Vi klarar oss fint här i Prineville. Vi har ridit en hel del eftersom man samlar ihop boskapen vid den här årstiden. Och min hovslagarfirma fungerar bra.  Alla våra hästar mår bra. Danny Bones mår fint med sina 18 år, han blir bara bättre och bättre. I september arbetade han i nästan tolv timmar med att fösa ner boskap från bergen. Han har verkligen visat sig vara en speciell häst, som stod ut med mig medan jag kämpade för att lära mig vad han behövde få av mig, och han bara väntade. Jag är inte säker på att det finns så många hästar som hade gjort det. Det är en kontinuerlig process, och fastän målet är enkelt vet jag att det inte är lätt.
Varje gång jag rider skulle jag önska att hästarna vore lite bättre och jag skulle vilja vara en lite bättre hästmänniska. Jag når inte alltid fram, men jag försöker.
Ett tack från mig och mina hästar!”

Terry Neill, Prineville, Oregon
_______________

”Min ljudbok anlände vid lunchdags idag. Jag har lyssnat på ett par av CD:na och tycker och de är väldigt inspirerande. Imorse hade jag en lektion och min lärare sade att jag borde använda nosgrimma på William eftersom han öppnar munnen och lägger tungan över bettet, men efter att ha lyssnat på dina CD-skivor tänker jag i första hand byta bett; jag rider med ett tvådelat tränsbett och frågan är om det inte är det som är orsaken. Känner verkligen att vi är alldeles för snabba på att tro att hästarna är dumma eller lata, när problemet oftast orsakas av oss och vår hantering av dem - även om vi inte menar det.  Så återigen ett tack för ljudboken  och jag vet att William kommer att vara tacksam för den.”

Karen och William
_______________

”På de 10 CD-skivorna i Lesley Desmonds ljudbok ’Horse Handling and Riding Through Feel’, får vi en sällsynt möjlighet att möta en av Amerikas mest innovativa hästtränare och ridlärare på ett personligt och meningsfullt sätt.  
Genom att lyssna på Leslie, får vi en känsla för personen bakom den filosofi som först hyllades i boken ”True Horsemanship Through Feel”, vilken hon skrev tillsammans med den numera avlidna, berömda hästmänniskan Bill Dorrance.   
Det är något speciellt med att lyssna på en person istället för att bara läsa deras ord, och detta har ett genomgående inflytande på inlärningsprocessen, åtminstone för mig.  Förändringarna i Leslies röst gör oss medvetna om hennes känslor för ämnet ifråga och understryker vissa punkter som vi kanske hade missat i en skriven text.
Under 10+ timmars CD-coaching, delar Leslie Desmond med sig av sina erfarenheter av hästar och de åsikter som hon har samlat på sig under årens lopp om deras natur, skötsel och träning; om vår relation till dem och vårt ansvar för dem; av sina upplevelser som Bill Dorrances elev. Hon är den sortens tränare vi alla någon gång har längtat efter. Mjuk men bestämd, medkännande men rättvis, hon står på din sida och på hästens, man får en känsla av att hon bryr sig.
Hennes humor är dessutom ett verkligt plus. ”Jag hade en som jag inte kunde fånga på fyra månader … Det var irriterande …” säger hon på CD:n – hon använder sig ibland av slagfärdiga repliker och en torr humor för att avdramatisera mycket tunga ämnen, som lastning till exempel. ”Jag tror inte att det finns alltför många saker vi gör med våra hästar, som kan skapa större problem för oss än idén att trycka in dem i en transport. Vi kan få dem att gå in. Vi kan be dem att gå in. Vi kan visa dem på vilket sätt vi tycker att de borde gå in. I slutändan kommer de att vara tvungen att gå in så gott den kan … eller inte. En del av dem får sista ordet. De går inte in. Jag var tvungen att kämpa i åratal bakom transporten innan jag förstod att det första jag måste lära dem var att lastas ur. ”
Leslies träningstips mixas med ljudet av hästar – som galopperar förbi (när Leslie galopperade bredvid Bills gamla lastbil – vilken historia hon berättar!), som travar på asfalt, som klapprar nerför stallgången, - och musiksnuttar.  Varje CD har sitt eget fodral med ett härligt omslagsfoto och inkluderar dessutom en liten, illustrerad broschyr med citat om hästar och liknande.
Från markarbete till att ta fram farten i hästen, allt för mycket ridning i andras sällskap, bjuder Leslie på praktiska och filosofiska tips. En del är kontroversiellt och provokativt. Som exempel kan nämnas att hon är emot handmatning: ”Från hästens perspektiv, om någon konsekvent erbjuder dem mat ur handen, och ofta erbjuds en andra godbit innan den första har tuggats färdigt och svalts, kan man inte förvånas över att hästen lär sig att komma fram och bli belönad för att den tränger in i den handmatande människans personliga sfär. Det skapar en hel del förvirring hos hästen när den ombes att kliva in i någons personliga område … för att sedan bli ombedd att gå därifrån.”
I en värld där man idag verkar lägga all betoning på trycket, och därmed mycket mindre på eftergiften, är hennes åsikter om betydelsen av tryck av eftergift revolutionerande: ”När du sitter på hästen, handlar den eftergift som jag talar om att inte sparka eller dra i hästen … att ge hästen eftergiften att gå … att öppna upp din skänkel … du behöver bara få hästen att förstå att du väntar på att den skall sätta igång. Tryck och eftergift är olika sidor av samma mynt. Det handlar bara om hur mycket du vill betona varje sida … det tog mig ganska lång tid att förstå vad Bill (Dorrance) verkligen menade med ordet eftergift. Det rör sig bara om en utveckling av förståelsen för känsla.”
Oavsett ämne, uppmanar Leslie oss att se på saker från hästens perspektiv och rätta vårt agerande efter det: ”När något vi gör antingen skrämmer eller förvirrar hästen så till den grad att den tycker sig ha behov av att aktivera sina överlevnadsinstinkter, är det mycket viktigt att vi tar ett djupt andetag och ger hästen plats så att den kan reda ut situationen själv.”
Den här CD-boken är egentligen inte en ”hur man gör” utan en ”varför man gör” … Dess spår leder till hjärtat av varför vi är med våra hästar, och det hjärtat handlar om att ha en relation och ett partnerskap med våra hästar. Som Leslie säger: ”Jag stegrar inte smärta när det finns ett bättre alternativ för att få fram underkastelse. Därför att det inte är underkastelse jag är ute efter.”  

Judy Reynolds, frilansjournalist / Grant’s Pass, Oregon
_______________

”Leslie Desmond är känd i vida kretsar för sin förmåga att träna hästar, och hon är alltid på resande fot för att hålla kurser i horsemanship över hela Europa och USA. Desmond har dessutom producerat en bäst-säljande DVD-serie i tre delar: ”American Horsemanship for Young and Old”, och hon var medförfattare, tillsammans med den legendariske hästmänniskan Bill Dorrance, till boken ’True Horsemanship Through Feel’; en fantastisk brukshandvisning i modern horsemanship.  Nu har hon producerat en 10-CD lång ljudbok: ’Horse Handling and Riding Through Feel’. Denna instruktiva volym är utvecklad för att människor skall ha möjlighet att lära sig under de långa resorna mellan hästevenemangen. Det är rent förunderligt hur mycket information Leslie har lyckats packa in i denna verkligt bra ljudbok. På basis av ett alfabetiskt upplägg belyser Leslie många olika områden, inklusive Ett bättre sätt att börja (A better way to get started); Skenande hästar och vägran att gå framåt (Bolting and the refusal to go forward); Betydelsen av flöde i repet (Float and its importance); Att ta sig vatten över huvudet (Getting in over your head); Handskas med hästarnas fötter (Handling the horse’s feet); Ökad medvetenhet (Heightened awareness); Galoppombyten (Lead changes); Myter om mulor (Mule myths); Att välja rätt häst (Picking the right horse); Eftergift kontra tryck och eftergift (Release vs. pressure and release); Att placera fötterna (Setting the feet); Lastning och säkerhet (Trailer loading and safety); Tillit och respekt (Trust and respect); Vad som inte är ok (What’s not ok); Unga hästar (Young horses) och mer därtill.
Den här ljudboken är så välgjord att man lätt förlorar sig i en visualisering av Leslies förklaringar och glömmer bort att man faktiskt kör bil. Den är ett ”måste” för hästägare och djurälskare, oavsett om de är nybörjare eller garvade veteraner. Den förklarar i detalj varför hästar gör som de gör och hur man kan undvika och lösa problem. De här instruktionerna kommer att hjälpa hästägare att bli ett med sina hästar, nästan smälta samman. ”

Darrel Arnold, utgivare, Cowboy Magazine / höstnumret 2006
_______________

”Ljudboken utgör en underbar hyllning till Bill Dorrance, Leslies bortgånge mentor, och den är en utomordentlig och omfångsrik presentation av deras syn på horsemanship genom känsla. Leslie tar med klarhet och precision upp ett stort antal ämnen som kommer att skapa harmoni, framsteg, säkerhet och glädje – för både häst och ryttare. Härligt att lyssna på när man är ute på vägarna.”

Jay Dusard, fotograf och författare till ”The North American Cowboy: A Portrait and Horses”
_______________

Din hästvärld har förändrat hela min värld. Jag lyssnar på CD:na i bilen och spelar var och en av dem flera gånger för att absorbera varenda detalj, vartenda ord. Sedan börjar jag om från början igen. Jag kan inte förklara det, men jag vet att du känner till den där känslan som varje häst ger oss när vi försöker förstå den, olik för var och en av dem men ändå densamma. Var och en av dem letar efter något djupt inom oss, den där känslan. Jag har varit på många av dina clinics i nio års tid, och när jag lyssnar på CD:n kan jag känna det som om du stod där och förklarade.  Dina CD-skivor har redan gett mig vad jag letade efter, för jag kunnat hjälpa en ny häst som jag har köpt. Hon hade lite problem med sin attityd, men jag visste att hon kunde bli en sann vän, och jag hade rätt.”

Gail Bunovsky, Newton, Connecticut
_______________

Jag har precis öppnat fodralet till ljudboken och är stum av häpnad över kvaliteten på fotografierna och grafiken, hur allt är ihopsatt. Detta är verkligen superbt gjort. Precis som din bok. Du gör verkligen aldrig saker halvhjärtat!”

Polly Du Pont, Lipoli Farm, Alstead, New Hampshire
_______________

“Vi är så imponerade av allt arbete och all kunskap som lagts ner på produktionen av den här. Kvaliteten, designen och känslan är otrolig, fotografierna är förbluffande … den är verkligen en ljudböckernas Rolls Royce.”

Jane Young, United Kingdom
_______________

”Den är full av rikedomar och borde köpas av alla som har det ringaste intresse för hästar. Men för oss som menar allvar med våra studier av hästen? Obligatorisk.”

Jeanne Lucas, Grand Haven
_______________

”Den här ljudboken är fantastisk. Det är så härligt att lyssna på hennes röst, hennes berättelser och kunskaper, nästan lika bra som att vara bredvid henne när man rider eller hanterar hästar och lär sig rent praktiskt på något av hennes seminarier.”

Kathy Price, United Kingdom
_______________

”Från oss alla och från våra hästar – ett massivt tack, Leslie, för all tid och kraft du har lagt ner på att producera den här ljudboken. Bill borde vara stolt över dig.”

Fiona Webb, Wolverhampton, United Kingdom
_______________

”Jag måste säga att den här ljudboken är helt makalös. En massa människor har velat låna en CD lite då och då. Jag säger hela tiden till dem att köpa sig en egen. Jag håller fortfarande på att lyssna om och om igen. Jag snappar hela tiden upp en massa bra saker … Jag behöver lyssna mer, sedan kanske jag har en del frågor.”

Robin Davis, Nunn, Colorado
_______________

”Dina CD-skivor har gett mig nya insikter om dig och din fantastiska förståelse för hästar. Jag blir mer och mer imponerad för varje CD. Jag kan ”se” vad du talar om och var jag har nått eller missat målet med mina hästar. Din clinic i år kommer att bli en vändpunkt. Du är specialist på hästar, och vi kommer att hålla ordning på dig så att människorna kan förstå och ta till sig vad du har att dela med dig av. Det vore en god information för alla om de kunde lyssna på dina CD-skivor innan kursen. Tack för ditt hårda arbete.”

LuAnn Goodyear
_______________

“Horse Handling and Riding Through Feel’ är ett extraordinärt verk. Jag betvivlar att det i fråga om omfattande detaljrikedom, finess, nyansering och komplexitet, kan jämföras med något annat. Jag känner inte till hästlitteraturen från de romerska traktaterna och framöver, man jag kan inte tro att det finns någon annan text som är så rik på specifik vägledning, insikter, och vanligt sunt förnuft. Jag är imponerad över att du drar paralleller mellan människornas natur och känslor och hästarnas (dvs. dominans). Avdelningen med frågor och svar fungerar utmärkt och din röst och betoning är suveräna.  Jag måste erkänna att många termer (tex. ”flöde” och ”samling”) var nya för mig, men det är inget att förvånas över. Jag tycker om att du då och då väver in egna erfarenheter i texten och, faktiskt, egna visdomspärlor. Återigen, mina gratulationer till en superb prestation.

Dicko Broutsas, New Hampshire
_______________

”Jag har precis fått min nya ljudbok ’HORSE HANDLING AND RIDING THROUGH FEEL’ av Leslie Desmond. Även om jag precis har börjat lyssna, står det klart att ljudboksformatet är helt rätt; innehåll och framförande är utmärkt, och produktionsvärdet är perfekt. Till och med musiken och omslagsbilden är härliga, och med varje CD får man en lite broschyr med citat, foton och annan info. Den kommer i en låda om 10 CD-skivor med information och bakgrundsinfo från Leslies första bok som skrevs tillsammans med Bill Dorrance, och mycket mer som du aldrig kommer att få höra från någon annan. Bokens kapitel är till och med indelade i lagom långa avsnitt för pendling.”

Barbara Bornstein, New York
_______________

”Leslie är en oerhört talangfull hästkvinna som uttrycker sina kunskaper väldigt väl. Tekniker som jag har lärt mig av henne har visat sig vara mycket användbara i mitt arbete som veterinär. Hon är en superb instruktör.”

Kory Niswender, veterinär, Equine Hospital Weatherford
_______________

”Denna lådförsedda uppsättning är en sann vinnare. Att lyssna på utbildnings-CD:na om hästar, deras välfärd (och ryttarens också), är ett sant nöje. De kan inte helt ersätta ett besök på en av Leslies clinics eller demonstrationer, men de fungerar som en förlängning av dem och har den extra fördelen att man kan trycka på rewind-knappen för att lyssna på det väsentliga om och om igen, tills man verkligen ”fattar” … till exempel, får förståelse för fötternas rörelsemönster i varje gångart: En väldigt viktig del av ridningen som inte är helt lätt att lära, ofta förbisedd, och som drar fördel av det här formatet eftersom det tydligt presenteras med exempel, liksom med en förklaring till exakt varför det är viktigt att kunna. ’Horse Handling and Riding Through Feel’ inkluderar en mängd information av både teknisk- och intuitiv art. Leslie är definitivt en vältalig och begåvad kommunikatör. Dessutom, nästan som på begäran, återberättar hon med eftertanke, intelligens och humor, på ett lärorikt sätt, om perioden hon tillbringade med Bill Dorrance och tillsammans med honom skrev ’True Horsemanship Through Feel,’ under denna fantastiska hästmänniskas sista tid i livet.”

Bertille LeGrand, San Francisco, ordförande i Horsemen’s Association 2004 – 2005
_______________

“Leslie har arbetat med ett antal av våra hästar och haft utmärkta resultat. Ett av de senaste fallen var ett farligt, 6 år gammalt fullblodssto, som skulle tas av banan och pensioneras. På ett par timmar lyckades Leslie minska rädslan som hade förstört hästens förmåga att prestera. Stoet vann det senaste loppet med 14 längder! Leslie framför ett unikt sätt att arbeta med hästar … hon är en person som det är värt att lyssna på.”

VD Eamon Wilmott på Equine Health i Wilts, United Kingdom
_______________

“Man kan ta med sig den här samlingen på långa resor, men också utnyttja den i korta snuttar. Jag såg fram emot att lyssna på de här 10 DC-skivorna under långfärder, men vet du vad? Jag lyssnar medan jag åker till affären eller medan jag mockar. Fem minuter om, låt säga, naturlig samling eller att lösgöra bogarna, räcker för en stor del av dagen – något att reflektera över medan jag sköter mina sysslor eller att ta med mig på nästa ridtur. Orden, betoningen och rösten i ljudboken är MYCKET tydliga, kraftfulla och de räcker länge. De kommer att stanna kvar inom dig. På en clinic tar du in SÅ mycket information på så kort tid, och det är inte alltid praktiskt möjligt att få händelserna att sakta ned så att man kan smälta dem och verkligen förstå allt som presenteras. På dessa CD-skivor får de absoluta NYCKEL-begreppen  – från känsla, till livlighet och liv i hästen – en minnesvärd och uttömmande behandling och de blir upprepade på många olika sätt. Man kan ta det i sin egen takt, lyssna om, fundera och lyssna igen. Man kan inte misslyckas med att ta det till sig. Det är som att ha Leslie med sig i stallet. Och berättelserna på de här 10 CD:na är rena juveler. Jag har lyssnat – två gånger nu – på hela serien och jag har särskilt spelat, och spelat om igen, de längre avsnitten som innehåller en spontan och kärleksfull hyllning till hästarna, mentorerna och det liv som hästarna så villigt erbjuder sina ryttare och skötare. Leslie talar utifrån en djup kärlek till dessa djur, och från åratals erfarenhet tillsammans med sina mentorer, hästar och elever; hennes ord kommer från ett passionerat åtagande att få oss att FÖRSTÅ – genom att erbjuda oss information och inspiration, och uppmana oss att alltid, alltid, hålla våra sinnen öppna och lyssna på hästarna vars liv vi delar.”

Bonney MacDonald, Engelska Institutionen, New York
_______________

“Tack Leslie, för din ödmjuka attityd till ditt arbete. Jag njuter av och älskar att läsa och titta på allt jag kan när det handlar om hästar, av alla olika sorters tränare. Ja, man kan snappa upp så mycket från dem. Du uttrycker vad jag känner och har svårt att förklara, du är begåvad! Inte alla har den förmågan, de kanske har kunskapen men har svårt att dela med sig av den så att den kan förstås … på en av dina CD-skivor delar du med dig en del om att ta en härlig galopp över prärien eller genom skogen, och det fick underbara minnen att träda fram, hur vi galopperade genom skogen när vi växte upp, hoppade över stockar, simmade med hästarna i sjön. Vilket underbart liv att få växa upp med hästar! Livet med hästar är en gåva, en som jag inte tar lätt på vid 53 års ålder!”

Carol Higgs, Smith River
_______________

“Att lyssna på Leslies röst på CD-skivorna får mig att minnas hennes clinics och konversationer jag har haft med henne – så jag minns och fogar samman det med andra saker, på ett effektivare sätt än genom att bara läsa boken eller mina anteckningar från kurserna. Att höra hennes röst nästan varje dag innebär att jag lättare kan höra henne i mitt huvud när jag frågar mig: ’Vad skulle Leslie säga åt mig om hon var här nu?’ Vilket får mig att bli mycket mer medveten när jag är med min ponny.
Det som Leslie pratar om i varje kapitel får säkert var och en av oss att göra olika associationer, beroende på våra erfarenheter. Jag behöver ofta starta om ett kapitel eftersom jag kommer på något / kommer ihåg något och sedan missar resten av hennes kommentarer. Likaså när jag lyssnar igenom CD:na på nytt, för jag hör nya saker varje gång och förstår mer. Ibland väljer jag en CD och ett spår på måfå på väg till stallet, och fokuserar på det under mitt arbete för dagen med hästarna, andra gånger lyssnar jag på specifika spår beroende på vad jag vill koncentrera mig på. Så kommer jag till stallbacken med allt fräscht i minnet, snarare än att ha läst det kvällen innan.
Till och med en till synes enkel fråga på CD:n: ’Leslie, vad är en avsaktning och hur gör jag den?’, alstrar ett rikt mått information och insikt om hur vi kan presentera känslan för vad vi vill ha på ett bättre sätt. Det här är en bok som uppenbarligen har tagit oerhört mycket tid, tanke och förberedelser i anspråk för att sammanställa en enorm mängd värdefull information om människor och hästar. Den är mycket välgjord, ’hästljuden’ som bryter av talet mellan spåren är underbara, och vi lär oss något nytt varje gång vi lyssnar.”

Fiona Webb, Wolverhampton, United Kingdom
_______________

”Efter en lärorik genomläsning av ’True Horsemanship Through Feel’ och åratal av böner till Leslie om att hon skulle dra ner på sitt tuffa arbetsschema för att ägna mer tid åt att skriva, är jag hänförd över att hennes nya ljudbok ’Horse Handling and Riding Through Feel’ nu finns tillgänglig. Leslie har en gudabenådad kommunikation med hästar, vilken har nått ännu högre nivåer sedan hon blev protegé till den mest beresta av Dorrance-bröderna. I mitt liv har jag sannerligen kunnat konstatera hur mycket mer som finns att lära när teorin kopplas till erfarenheter från olika hästkulturer världen över. De här CD:na kommer att underhålla er med Leslies mycket personliga stil, tydlig både i tanke och uttryckssätt, medan de förklarar begrepp baserade på en otroligt vidsträckt samling erfarenheter som överskrider gränserna mellan länder, hästraser, ridstilar och hästpersonligheter.  Du kommer sällan att kunna spendera dina pengar på ett bättre sätt än så här för att få en djupare förståelse för din häst.”

Randall Ray Arms, författare, tränare, uppfödare; Chile
_______________

”Wow! Leslie har gjort det igen med perfekt tajming! Jag kände hur håret reste sig på mig när jag lyssnade på den första ljudboks-CD:n. Ytterligare en större omställning i mitt liv påbörjades den dagen. Jag har sedan dess lyssnat på Leslies ljudbok vid varje tillfälle och kommer att fortsätta med det om och om igen. Min medvetenhet ökar för varje dag som går och jag tränar på mer specifika horsemanship-övningar och tekniker med större säkerhet, förståelse, känslighet. Jag har fått en ny och fridfull förmåga till reflexion tillsammans med glädjen! Jag skulle bli förvånad om någon någonsin till fullo kan lovprisa detta underbara livsverk. Det har en ovärderlig kvalitet … det är helt klart ett tidlöst verk, som passar nybörjare lika väl som de som redan har nått en bit på kunskapens väg. Man bjuds på ny förståelse, växande och uppskattning varje gång man lyssnar. Det är en ovanlig kvalitet för en bok.”

Sally Spencer, Skottland, augusti 2006