28May2023

Recensioner av Bill Dorrances bok:

True Horsemanship Through Feel:

“Grattis, Bill! Bill Dorrance vann the Western Heritage Reward för år 2000 på Texas Cowboy and Poetry Gathering, med anledning av sina insatser för bevarandet av westerns kulturarv.
_____________________

Bland alla böcker om hästar som kommer ut är det ovanligt att finna en som är helt originell och verkligt tillförlitlig. True Horsemanship Through Feel är en sådan bok. Erfarna hästmänniskor har alltid vetat att ’känsla’ är den äkta grunden till kunniga hästmänniskors förmåga, men få har någonsin skrivit detaljerat om det eller försökt förklara dess funktion som nyckel till all träning av hästen, från första början till så långt hästarna kan nå. Bill Dorrance har en hel livstids kunskap om hästar och hur de fungerar, och hans insikter är otvetydigt hans egna, för han har levt dem. Att Leslie Desmond troget har lyckats fånga denna anmärkningsvärda mans uttryckssätt och kunskaper i en underbart utformad bok, verkar minst sagt vara ett mirakel.”

William Steinkraus, Olympisk champion i hoppning, 1968, hedersordförande i USA:s ridteam.
_____________________

”Den här boken väger tungt både till storlek och innehåll och är producerad med omsorg och öga för detaljer. Buck Brannaman har skrivit introduktionen och western-artisten William Matthews har gjort omslagsbilden. Det står ’klassiker’ skrivet över hela boken … bokens omedelbara försäljningssuccé har varit till stor glädje för författarna, särskilt med tanke på att det var svårt att få de vanliga bokförlagen att komma till skott.  Leslie kallade deras brist på intresse för ’patetiskt’,  lånade pengar av goda vänner och publicerade boken själv. Boken är helt och hållet Bills, full av berättelser och förklaringar (medan han) mjukt presenterar sitt sätt arbeta med hästar för läsaren. Den är en nådig och generös gåva från en livstid av erfarenheter.”

Kathy Peth, Foundation Quarter Horse Journal
_____________________

“Bill och Leslie har skrivit en sällsynt bra bok!  Det är boken som alla hästälskare världen över har väntat på! Det är boken de borde ha.”

Nick Evans, författare till ”Mannen som kunde tala med hästar”
_____________________

”Om du skalar av allt som Bill är känd för - roping, hantverk i råläder, horsemanship, alltihop – vad du hittar inunder allt detta är en verkligt fin människa.”

Buck Brannaman, hästmänniska från Wyoming
_____________________

”Den är det senaste inom hästträning, när häst och människa blir till en, genom ’känsla’. Den här boken är den slutgiltiga vägledningen till all hästträning. Både splitternya hästägare och etablerade tränare kommer att dra nytta av den enorma mängden kunskap som flödar över alla sidorna. Inte nog med att din häst kommer att lära sig lättare, genom att tillämpa Dorrances principer blir du inte bara en bättre hästtränare, utan också en bättre person. Det här är en otrolig bok, värd vartenda öre.”

Darrell Arnold, Cowboy Magazine
_____________________

”Bill Dorrance har länge ansetts vara en mästare på hästar. Så länge, faktiskt, att hans varaktiga synsätt har överskridit alla gränser mellan ridstilar och evenemang. Allt från dressyrryttare till team ropers eller skogsmullar kan hitta något att dra nytta av när de öppnar boken för att lära sig True Horsemanship Through Feel. Vilken tur för hästnäringen att Leslie Desmond har dokumenterat mästarens tekniker.”

Western Horseman Magazine
_____________________

”Bills bok är den hetast säljande hästboken på marknaden idag. Ingen tvekan om det.”

Jim Polasek, ägare/manager, Western International, Bokdistributör Sparks, NV
_____________________

”Den här boken är ett mästerverk enligt mig – både rolig att läsa och ett briljant referensverk för alla hästmänniskor.”

Melanie Smith Taylor, Olympisk guldmedaljör, 1984
_____________________

”Den här 90-åriga mannen brydde sig tillräckligt för att ta sig tid att i detalj beskriva varje komponent i känsla, vilket utgör grundvalen för god horsemanship. Leslie Desmond har dokumenterat det åt oss, och hon har noggrant behållit Bills eget sätt att uttrycka sig, så att läsa boken är som att personligen besöka Bill Dorrance. Det finns inte något som liknar den här boken. Den är kugghjulet i god horsemanship. ”

Linda Boston, utgivare av Ranch and Country Magazine
_____________________

”Bills rakt på sak och logiska attityd till horsemanship har ingen like. Hans metoder är inspirerande och upplysande … Hans förmåga att uppmuntra oss att söka en djupare förståelse för våra hästar och oss själva var, är fortfarande, mycket uppfriskande. Vi 93 års ålder är han fortfarande en aktiv ryttare och ranchägare, och han har dessutom färdigställt ett fantastiskt litterärt verk … som i rättan tid för fram ett budskap till ryttare och tränare, som arbetar med alla raser och ridstilar, och som söker ett alternativ till de konventionella tekniker som ibland använder våld och rädsla för att få hästen under kontroll. Bill och hans arbetssätt kommer att leva vidare i denna underbara bok.”

Randi Peters, utgivare Natural Horse Magazine
_____________________

”När världen har förlorat en av de stora hästmänniskorna, blir jag mest tagen av den tacksamhet jag känner inom mig över att han kände sig manad att dela med sig av sin visdom till oss alla. Det får mig också att vilja arbeta hårdare på min egen relation med hästarna, för att vara värdig de insikter han lämnade bakom sig.”

Emely Kitching, utgivare The Trail Less Traveled
_____________________

“Testad och godkänd, i True Horsemanship Through Feel utvecklar den avlidne, legendariske hästmänniskan Bill Dorrance en vägledning som steg för steg lär ut hans träningsmetoder med hjälp av författaren/fotografen Leslie Desmond.”

Horse and Rider Magazine
_____________________

”Det fanns ingen dominans i Dorrances ridning, eller i vad han lärde ut, bara partnerskap. Till vaquerons upphöjda horsemanship - - spanska cowboys i 1700-talets Kalifornien – bifogade han en upphöjd mänsklig natur, vars högsta uttryck är tron på hästens villighet. ”

”Death of a Legendary Horseman”, publicerad 24 juli, 1999 av Verlyn Klinkenborg, utgivare, New York Times
_____________________

“True Horsemanship Through Feel’ är den sorts resurs som Bill hänvisar till ovan. Han lär ut filosofin och erbjuder dig att arbeta med den steg för steg. Jag kan inte tänka mig att någon som vill lära sig mer om hästar kan vara utan den här boken.”

Linda Gibbs, utgivare, Montana Horseman’s Journal  
_____________________

”Det är en bok som på många sätt är fantastisk att läsa, om och om igen. Varje gång jag läser den hittar jag nya saker och får mer insikt. Det kan ha med min egen utveckling och tolkning att göra, men den är skriven på ett sådant sätt att texten får en ny betydelse för varje gång man läser den.

Jag förstår mer och mer vilken fantastisk människa Bill Dorrance var, han lämnar mycket plats för att bilda sig en egen uppfattning om det han berättar och beskriver i boken.

Det som jag finner mest fascinerande är hans förmåga att alltid sätta hästens behov framför sina egna, att han alltid ger hästen rätt att existera i sitt sanna väsen. Han måste ha varit en mycket ödmjuk människa, han dömer ingen utan försöker istället förstå varför saker bli som dom blir.

De praktiska övningarna i boken är givetvis också viktiga att göra och förstå varför.

Om det är någon bok om hästar man ska läsa så är det den här. Den ökar förståelsen och skapar insikt om vad en häst är och vad det innebär för hästen att vara hos oss människor. Den talar om för oss vad som är viktigt för hästen.

Kort och gott, om du inte har den bör du skaffa den. Det finns ingen bok som denna bok. Den bör läsas av alla som har med hästar att göra, för hästarnas skull.

Leslie Desmond (medförfattare och lärling) har verkligen lyckats med att få ut ett bra budskap genom den här boken och jag är glad för att ha möjligheten att kunna ta del av hennes fantastiska kunskaper”.

Lisbeth Johnson NH-instruktör, Ålebackens Fresh Way,  www.freshway.se