28May2023

Hur jag får min häst att komma till mig när jag inte har en hink havre med mig?

How Do I Get My Horse to Come to Me When I Don’t Have a Grain Bucket?

Artikel av Leslie Desmond. Published in the December 1996 issue of Stable Kids Magazine Copyright © 1996 Leslie Desmond, Diamond Lu Productions. All rights reserved.

Går din häst iväg när du närmar dig honom med grimma och grimskaft? Detta är ett vanligt problem som kan åtgärdas. Men det är mycket lättare att förebygga än att ändra ett sådant beteende när det väl blivit en vana.

Föreställ dig att dina kompisar i skolan bara låter dig leka med dem om du ger dem dina lunchpengar (i Amerika betalar barnen sin skollunch själva. Översättarens anmärkning). Det skulle inte vara mycket till vänskap. Ditt hästfångarproblem är inte så annorlunda. Hästar som fångas med havre är mutade. Skulle det inte vara trevligt om din häst kom och lät sig fångas för att han tycker om dig och vill vara med dig?

För det första måste mutandet stoppas. Byt från en relation byggd på mutor till en relation byggd på vänskap och förtroende. Det underlättar om du flyttar havrehinken lite närmare grinden för varje dag som går. Till sist räcker det med att den står på din sida om grinden för att hästen skall komma och låta sig fångas.

Under en period kan det vara nödvändigt att fortsätta belöna honom med havre efter att du har tagit ut honom ur hagen. Dra successivt ner på fodergivan under några dagar eller veckors tid. Till sist kommer han att komma fram till grinden bara för att du är där. Se till att ropa hans namn när du kommer med hinken så att han förknippar sitt namn med vad du vill. Gör det så trevligt som möjligt för honom att bli fångad.

5e60333e32

För det andra ska vi se till att du inte tränger in din häst i ett hörn av hagen eller i boxen. Det är farligt, för det lär hästen att bli rädd för dig och känna sig kränkt av dig. Det finns inget som ser så tråkigt ut mellan en häst och ryttare som detta. Vi ska också sluta upp med att jaga honom tills han blir "trött", för ju mer du jagar honom, ju bättre kondition att springa ifrån dig får han. Och han kommer att bli mycket skickligare på att lura dig.

För det tredje behöver du ändra din klocka till "hästtid". Du och din häst uppfattar tiden mycket olika. För att kunna kommunicera klart och få ut så mycket som möjligt av din relation med honom, behöver du ställa in dig på hans våglängd. "Hästtid" är att ha oändligt tålamod med hästen och det behövs för att både du och han skall kunna lära om.

Jag rekommenderar att du spenderar mer tid med din häst när du inte vill fånga honom. Om er vänskap känns bra för honom, vill han vara med dig. Ta med dig dina borstar ut och stå eller sitt där en stund. Bara studera honom. Det kommer att överraska honom att se dig där i ett avslappnat och lugnt tillstånd. Han kommer att vilja veta vad du gör, särskilt om det inte hör till din vanliga rutin att göra så. Hans nyfikenhet kommer till sist att få honom att komma till dig.

När han kommer fram, låt honom röra vid dig först. Försök inte röra vid hans nos eller hals med en gång, och förflytta dig inte snabbt såvida du inte riskerar att bli skadad. Snälla du, tappa inte modet om han ignorerar dig de första gångerna du försöker. Du kanske får vänta en timma eller mer. Kom ihåg, för att få detta att fungera måste du vara inställd på ”hästtid” och inte gå efter någon mänsklig tidtabell.

Börja med att försiktigt röra vid honom och borsta honom, utan att vara så energisk att han känner att han måste flytta på sig. När han verkar redo att gå sin väg, går du iväg först. Du vill att han ska tycka att ditt besök var trevligt, bekvämt och avkopplande.

Om synen av grimma och grimskaft får honom att gå åt andra hållet, gör då så här flera gånger innan du tar med dig grimman och grimskaftet igen. När han känner sig bekväm med dig och villigt kommer fram, kan du sätta på grimman, leda runt honom lite och sedan släppa honom igen. Detta kommer att ändra hans tankar om vad det innebär att bli fångad.

Hur blev han så svår att fånga?

024098bba5Tänk på vad du gör med din häst efter att ha satt på honom grimman. Du bryr dig mer om honom än någonting annat i hela universum, och för det mesta är du nog snäll och kärleksfull. Men, ibland kanske du tappar humöret och rycker till i tyglarna av ren ilska och frustration. Kanske har du ryckt i grimskaftet när han haft en kedja över nosryggen. Kanske någon del av din utrustning inte passar så bra, så att det gör ont på hästen. Kanske är han en äldre häst som inte orkar springa så mycket som du vill. Bara du och din häst känner till allt om er relation. Jag nämner dessa saker som möjliga anledningar till att din häst undviker dig när han kan.

Några saker att lägga på minnet

Kom ihåg, de flesta saker som har betydelse för dig har ingen betydelse för din häst. Han bryr sig inte ett dugg om TV, telefoner, eller din nästa tävling. Han bryr sig om nu, detta ögonblick, därför att det är där han existerar. Just i det här ögonblicket. För att bli verkligt effektiv måste du betrakta dig själv och din häst utifrån hästens perspektiv.

kids1 3Slutligen, när du dagligen går ut i hagen eller in i stallet och din häst står där och väntar, kom ihåg detta: Han har ingen aning om din tidtabell eller hur din dag har varit. Han har ingen aning om att du bara har tjugo minuter på dig att vara med honom eftersom det är sent, du fryser, eller har en massa läxor. Men han kan känna pressen från din tidtabell. Han kan känna din brådska och det finns ingen plats för sådant i hans värld. Ibland är detta nog för att en häst skall vända om och gå sin väg.

Nu när du är redo att pröva detta med din häst, se till att få dina föräldrars eller din ridlärares tillstånd först. Om där finns andra hästar i samma hage som också fångas med hjälp av en hink havre, försäkra dig om att du har med dig en vuxen som har gjort det här förut.

Uppdaterad juli 2007.