28May2023

Leslie Desmond beantwoordt de vraag naar "de juiste hoeveelheid druk"

Leslie Desmond beantwoordt de vraag naar "de juiste hoeveelheid druk"
Leslie Desmond Answers a Frequent Question

Geschreven door en foto's van Leslie Desmond,
voor het eerst verschenen in The Trail Less Traveled.
vertaling: Inge Teblick
 

Hoeveel beendruk heb ik nodig, om de achterhand van m'n paard in beweging te zetten, vergeleken met de druk die ik nodig heb om vooruit te gaan?

Hoeveel beendruk heb ik nodig, om de achterhand van m'n paard in beweging te zetten, vergeleken met de druk die ik nodig heb om vooruit te gaan?
 
Dat zou evenveel moeten zijn. Om beter te begrijpen wat "druk" betekent en hoe je dat kan meten, overweeg dan eerst eens dat wat voor het ene paard en en z'n ruiter veel is, voor een ander weinig is. Bovendien: spreek je over druk met de hiel van je laars, je enkel, je onderbeen, je dijbeen, je zit? In elk geval kan je beginnen met minder met je lichaam te doen dan je denkt nodig te hebben, en klaar zijn om zoveel als nodig is te doen - maar niet méér dan dat.

De waarde van een discussie over druk is altijd beperkt. Net als bij andere dingen zijn ervaring en experimenteerdrang de beste en snelste manieren om uit te zoeken (en daarmee bedoel ik "voelen")  wat het beste antwoord is voor jou en je paard. Hij begrijpt misschien de kracht die je uitoefent niet, want iets forceren begrijpt een paard zowiezo niet. Loslaten begrijpt een paard daarentegen wél. Consequent zijn en goed-getimed loslaten zullen hem geruststellen over wat je bedoeling is - of je nu wil dat hij vooruitgaat, of z'n achterhand wegbeweegt van je been.

Ons begrip over hoeveel druk te weinig is, juist genoeg of teveel evolueert voortdurend. Elk klein succes of elke mislukking biedt eigenlijk een kans om je eigen oordeel over wat "precies genoeg" is bij te schaven voor de toekomst.

Het is belangrijk om te blijven onthouden dat een paard in het nu leeft. Voor een heel groot deel wordt je veiligheid bepaalt door hoe een paard z'n eigen veiligheid inschat, zodra hij druk van buitenaf ondervindt (heeft hij, zelfs onder druk, vrijheid van keuze?).

Elk paard heeft een eigen gebied waarbinnen een zekere strengheid effectief is, en een daarbij aansluitend gevoel. Wanneer je je handelswijze voortdurend met dat gevoel in overeenstemming kan brengen (dat gevoel begint in je eigen centrum, en staat in verhouding tot de voor dit individuele paard en omstandigheden geschikte strengheid), dan leert het paard dat het altijd veilig is om z'n eigen lichaam naar jouw zienswijze te schikken - en zelfs dat dat een betere keuze is dan iets anders. Wanneer jullie de dingen op dezelfde manier gaan zien, dan worden jouw ideeën - laat ons dat diepe water oversteken, laat ons rustig doorheen al die drukte wandelen, laten we nu onmiddelllijk stilstaan - hetzelfde als wat je paard wil doen. Als je rijdt op een manier die je paard past, is er geen enkele aanleiding om niet met je mee te willen gaan.

Als je op deze grondwerkvragen "ja" kan antwoorden, zal je paard beter begrijpen wat met beendruk wordt bedoeld.

  • Ontkoppelt je paard gemakkelijk z'n achterhand als je aan het einde van het halstertouw aan z'n neus een andere richting vraagt?
  • Stelt je paard zich vóór jou op, met z'n hoofd naar je toe, als je in vrijheid met 'm werkt?
  • Stapt hij, als hij aangebonden staat, makkelijk met z'n achterhand van je weg als je'm daarom vraagt?